Ranakpur Temple

Ranakpur Tempels worden wereldwijd geprezen voor hun ingewikkelde en prachtige architectonische stijl. Deze tempels vormen een van de vijf grote pelgrimstenen van de Jains. Gelegen in het dorp Ranakpur in de buurt van Sadri stad in het Pali district van Rajasthan ligt de Ranakpur tempel op een afstand van 95 km in het noorden van Udaipur. De tempel is gemakkelijk bereikbaar vanaf de stad Udaipur, omdat regelmatige bussen gemakkelijk beschikbaar zijn. Gebouwd in de 15e eeuw, zijn Ranakpur tempels bekend om de grootste en belangrijkste tempels van de Jain cultus te zijn.

De tempel is gebleken te zijn gebouwd door Seth Dharna Sah (een zakenman van Jain) met behulp van Rana Kumbha, die in de 15e eeuw Mewar regeerde. Ranakpur kreeg zijn naam na de naam van de Rajput Monarch en ook de tempels. Het tempelcomplex is gepositioneerd in een geïsoleerde vallei aan de westkant van het Aravalli Range. De Jain Tempels of Ranakpur zijn zeker betrouwbaar voor hun prachtige architectuur. Deze tempel is geheel gebouwd in lichtgekleurd marmer en bestaat uit een kelder die een oppervlakte van 48000 vierkante meter heeft. Er zijn meer dan 1400 prachtig gesneden pilaren die de tempel ondersteunen.

In het complex zijn er verschillende tempels, waaronder de tempel van Chaumukha, de tempel van Parsavanath, de tempel van Amba Mata en de tempel van Surya. Onder hen is de Chaumukha Tempel het belangrijkste en zoals de term Chaumukha suggereert, is deze tempel vierkant. Chaumukha tempel is gewijd aan Lord Adinath, die de eerste 'Tirthankara' van de Jains is. De tempelstructuur is zeer samengesteld met vier verschillende deuropeningen om in de kamers te komen. Deze kamers brengen u uiteindelijk naar de hoofdhal waar het beeld van Adinath is geplaatst.

Het vierhoekige beeld symboliseert ook de Tirthankara's zoektocht naar de vier richtingen en uiteindelijk de kosmos. Het beeld is omringd door vele kleine heiligdommen en koepels. Nog een reeks cellen met aparte daken omringt deze heiligdommen en koepels weer. De vijf spieren verheffen boven de muren en ongeveer 20 koepels stijgen uit het dak van de pilaarzaal. Elke spiraal herbergt een heiligdom en het grootste heiligdom is de belangrijke die het centrale altaar aanpakt. De plafonds van het tempel zijn gevuld met bladeren en geometrische patronen.

De tempel is een meesterwerk van architectuur en beschikt over niet minder dan vier extra heiligdommen. Het heeft 24 pillared hallen met 80 koepels die worden ondersteund door 400 kolommen. De bovenste en onderste delen van de koepels zijn gekoppeld aan haakjes die de beelden van godheden hebben. Boven alles zou je verbaasd zijn om op een hoogte van 45 meter gegraveerde nimfen te zien die de fluit spelen in verschillende dansposities. Elke kolom is ingewikkeld gesneden en het is verrassend om te weten dat geen twee kolommen hetzelfde ontwerp hebben.

Daarnaast is een andere prachtige handeling over deze kolommen dat ze hun kleur van gouden tot lichtblauw veranderen na elke uur gedurende de dag. In de mandap (gebedszaal) produceren de twee grote klokken van 108 kg elk een harmonisch geluid op de beweging. Chaumukha tempel is gevormd als een Nalinigulm Vimana (hemels vliegtuig) en biedt deze hele structuur een hemelse uitstraling. Het is te wijten aan de ingewikkeldheid van de structuur die de tempel ongeveer 65 jaar duurde om te voltooien.

De Tempel van Parsavanath is een andere attractie die het bezoek waard is. Gebouwd in het midden van de 15e eeuw, is de tempel bekend om zijn gegraveerde ramen verfraaid met Jain figuren. Parsavanath Temple is ook bekend als Patriyon Ka Mandir. In de nabijheid van deze tempel kunt u twee andere tempels, respectievelijk Neminath (22e heilige) en Surya Narayan (Sun God) respecteren. Hier heeft Surya Narayan Temple talloze muurprojecties met cirkelvormige structuur. Het zicht van Lord Surya, die in zijn wagen van zeven paarden is gereden, is echt aangenaam.

De Tempel van Ranakpur werd ook genomineerd onder de top 77 wonderen, terwijl hij voor nieuwe zeven wonderen van de wereld besliste. Echter, het aantal wonderen kan niet worden verhoogd en sommige of de andere zou onder de top zeven komen, maar de Ranakpur Tempel is ongetwijfeld een wonder. Als u op reis bent naar Udaipur, mis deze artistieke tempel niet, die een onvergetelijk deel van uw prachtige herinneringen zou worden.