Amber Fort in Jaipur

Geschiedenis
Van de 11e en 16de eeuw was de stad Amer onder de heerschappij van de Kachhwahas clan. Op dat moment was Amer bekend als Dhundar. Stichtstenen van het opmerkelijke Amber fort werden gelegd tijdens het bewind van Raja Mann Singh; De Kachhwaha koning van Amber. Echter, de volledige uitbreiding van deze structuur werd gedaan door zijn afstammeling Jai Singh I. In de loop van de komende 150 jaar werden bepaalde verbeteringen en veranderingen in zijn architectuur uitgevoerd door de reeks successieve heersers van Amer.

Architectonische lay-out
Bekend om zijn artistieke stijl, is Amber fort of Amer fort verdeeld in vier verschillende delen. De architectonische indeling van het fort is zodanig dat elk deel ervan met een aparte ingang komt. De eerste ingang van het fort wordt gedaan via Suraj Pole (Sun Gate), die op de eerste binnenplaats, bekend als de Jaleb Chowk, opent. Deze grote binnenplaats heeft een geschiedenis van de overwinningsparade van de legers op het terugkomen van gevechten. De vrouwenmensen van het koninklijk gezin gebruikt de parades door middel van gelaagde ramen van de structuur.
Reden achter het noemen het als Sun Gate ligt in zijn locatie, die de stijgende zon in het oosten geconfronteerd heeft. Jaleb Chowk werd gebouwd tijdens de regering van Sawai Jai Singh. De eerste binnenplaats van het Amber fort bestaat uit verschillende interne structuren die een groot doel en betekenis hebben voor de koninklijke familie. Deze worden hieronder genoemd:

Sila Devi tempel
Een van de prominente structuren die de toeristen stoort, is de Sila Devi tempel. De tempel bevindt zich aan de rechterkant van de eerste binnenplaats en heeft een zilver bedekte dubbele deur. Aan de binnenkant ligt het standbeeld van Sila Devi; Een incarnatie van Kali of Durga, waarvan het heiligdom ook van zilver is gemaakt. Er wordt aangenomen dat de Sila Devi tempel de aanbiddende plaats van de Rajput Maharajas en de koninklijke familie was. De tempel is ook geassocieerd met het feit dat het dieroffer is in de naam van religieuze ritten tijdens de Hindoe festivaldagen van Navrathri.

Ganesh Pol (Ganesh Gate)
Een andere indrukwekkende structuur in de eerste binnenplaats van Amber Fort, Ganesh Pol is de officiële toegang tot de prive-paleizen van de Maharajas. Deze poort is vernoemd naar de Hindoe-Heer Ganesh, een drie-lagen structuur die versierd wordt door een verscheidenheid aan fresco's. De Ganesh Pol werd gebouwd tijdens het bewind van Mirza Raja Jai ​​Singh. Vanuit de trap van de Jaleb Chowk is de tweede binnenplaats van Amber Fort dat ook bekend staat om zijn opmerkelijke structuren. Deze zijn hieronder beschreven:

Diwaan-e-Aam
Diwaan-e-Aam, ook wel bekend als de 'Hall of Public Audience', heeft een structuur die twee mooie rijen versierde pijlers heeft. Deze rijen openen aan drie kanten. Het verhaal van Amber fort beschrijft deze zaal als de plaats waar alle klachten en behoeften van het grote publiek door de koning werden geluisterd.

Diwaan-e-Khaas
Deze prachtige hal in het gebouw van het Amber Fort staat voor de 'Hall of Private Audience'. De zaal serveerde volgens zijn naam de ontmoetingsplaats van de koning en zijn predikanten, speciale gasten van andere staten en vrienden. Het interieur van de hal slaat op een mooi mozaïekglaswerk.
De derde binnenplaats van het Amber Fort behoorde strikt tot de Maharajas en de koninklijke familie. Het heeft voornamelijk twee gebouwen, gescheiden van elkaar door een tuin; Zo ontworpen als een Mughal-creatie. Prominente structuren van deze binnenplaats zijn beschreven als:

Sheesh Mahal
Sheesh Mahal of het 'Mirror Palace' is een van de zeer verfraaide structuren van het Amber fort. Het interieur van de hal heeft gekleurde glazen en spiegelmozaïeken op de muren en plafonds. Men kan ook schilderijen en bloemen zien, geheel van puur glas, bezaaid op de plafonds en muren van de hal. Het spiegelwerk is zo geweldig, het kan het licht van een kleine kaars omzetten in duizenden gloeiende sterren.

Sukh Niwas
Sukh Niwas of Sukh Mandir was de residentie van plezier voor de Koningen. Er wordt gezegd dat de koningen van het fort met hun koninginnen en minnares de tijd hier doorbrengen. Het ontwerpen van de hal is volledig artistiek gehouden. Deuren van ivoor en sandelhout maken zo'n indruk.

Paleis van Man Singh I
Het oudste deel van het fort, het paleis van Man Singh I, ligt ten zuiden van de derde binnenplaats. Het werd gebouwd tijdens het bewind van Raja Mann Singh I en is het belangrijkste paleis in het koninklijke bezit. Het interieur van het paleis beschikt over een paviljoen paviljoen (baradari), gekleurde tegels en fresco's.
Vierde binnenplaats van het Amber Fort behoorde tot de koninklijke familievrouwen en ook de minnares van de Koningen. De binnenplaats bestaat uit talrijke woonkamers die door de koninginnen als hun woningen werden gebruikt. Bovendien heeft de woning van deze binnenplaats ook een hal van privé publiek, bekend als Jas Mahal, en de structuur van Jas Mandir als prominente attracties.

Bezoekuren: 08:00 tot 18:00 uur

Lichtvoorbeelden:
In het Engels-07:30 uur (Rs 200 toegangskosten)
In Hindi- 08:00 uur (Rs 100 toegangsprijs)

Olifantrit op Amber fort: Rs 900 voor twee personen